ПРОСВЕТНИ ИНФОРМАТОР

Почетак » Вести » Просветарима смањене плате због грешке Министарства

Просветарима смањене плате због грешке Министарства

Advertisements

Запосленима у просвети прва половина јулске плате, коју су добили крајем прошле недеље, смањена је у неким случајевима и до 3.000 динара.

Ради се о грешци у обрачуну коју је начинило Министарство просвете, на челу са одлазећим министром Срђаном Вербићем. Министарство је плату рачунало по коефицијенту као када су просветари били у штрајку, иако прошле године у њему није учествовала већина запослених у просвети.

„Смањили су ми половину плате за 1.500 динара, а не знам због чега. Плата је смањена и осталим колегама, без обзира на то да ли су наставно или ненаставно особље. Већ су нам једном смањивали плате када и свима у јавном сектору, а ово смањење испод жита, без објашњења и у време летњег распуста, брука је за просвету“, каже Вера А, професорка у једној београдској школи.

Слично је искуство и правнице Бојане М. из једне војвођанске школе, којој је прва половина платеLike-Share за јул умањена чак за 3.000 динара. „Колеге нагађају да ли су плате смањене због тога што у просек нису ушле накнаде за разредна старешинства, часови преко норме или настава у природи. Ја радим као правница и немам ниједну од тих накнада, па не знам откуд толико смањење. То смањење веома погађа наше кућне буџете, а поготово што има много колега код којих обоје из куће раде у просвети“, каже Бојана М.

Просечна плата у образовању у Србији за мај ове године износила је 39.885 динара, што значи да је ово „погрешно“ смањење ишло скоро до 10 одсто.

Радмила Додић, председница Форума основних школа, каже да се њима јавило неколико десетина просветара, жалећи се на умањење. „Нико не зна о чему је реч. Не би смело да има везе са тиме што је школски распуст. Могу само да претпоставим да они који доносе одлуке и најављују боље дане опет штеде на просвети“, каже Радмила Додић за „Блиц“.

У Министарству просвете, међутим, кажу да је у питању грешка у обрачуну, која ће бити исправљена. „Дошло је до грешке, јер је при обрачуну коришћен коефицијент као када су просветари били у штрајку. Грешка ће бити исправљена“, кажу у Министарству просвете и додају да би требало плате за умањени износ да буду и повећане с наредном исплатом.

Подсетимо, приликом последње грешке у обрачуну у мају ове године, поједини наставници су тужили школе.

Извор: Блиц


follow us facebook

Advertisements

3 коментара

  1. Branka каже:

    Greške su moguće i daju se ispraviti.

    Свиђа ми се

  2. Maja Miranović каже:

    Šta znači „trebalo bi“ da bude vraćen iznos sa sledećom platom… zašto nije „biće“ vraćen iznos…?

    Свиђа ми се

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: