ПРОСВЕТНИ ИНФОРМАТОР

Почетак » Вести » Синдикати: Искуство и стручност Шарчевића могли би донети нешто добро

Синдикати: Искуство и стручност Шарчевића могли би донети нешто добро

Advertisements

Представници просветних синдиката оцењују да би Младен Шарчевић на месту министра просвете, с обзиром на досадашње искуство у образовању и стручност, могао донети резултате у том сектору.

Председница Уније синдиката просветних радника Србије (УСПРС) Јасна Јанковић рекла је за портал Градски биро да је једна од основних разлика између одлазећег и долазећег министра то што је Шарчевић прошао све фазе српског образовања.

„Није му стран начин рада у основној и средњој школи, као ни место директора образовне институције, државни и приватни сектор. Да ли ће и колико успети да своје знање и искуство имплантира у сиромашно и уморно српско школство, остаје да видимо. Његов оптимизам је свакако евидентан и желим му много добрих и утемељених одлука“, рекла је Јасна Јанковић.

Вербић неуспешан, јер није имао подршку са највишег места

Она је оценила да је покушај увођења нестраначке личности на место првог човека просвете у претходној влади био неуспешан.

„Срђан Вербић није оправдао очекивања запослених, између осталог и зато што са највишег места у држави није имао ни довољно подршке, нити разумевања“, навела је Јасна Јанковић.

Она је додала и да су очекивања од новог министра увек велика, готово нереална, и да је тако и сада.

– Свакако, сви који раде у образовању желе да се не осећају грађанима другог реда. Дакле, побољшање материјалног положаја запослених, требало би да буде приоритет и министра просвете и читаве владе. Рецимо да до краја његовог мандата не каскамо за републичким просеком – навела је председница УСПРС-а.

Она је рекла да други приоритет мора бити нови Закон о основама система образовања и васпитања, који би ишао у корак са савременим светом, као и бољи услови рада, мања одељења и улагање у наставнике.

– Радује ме што је нови министар рекао нешто за шта се УСПРС залаже од оснивања, већ 17 година, а то је квалитет образовања. Циљ сваког добронамерног човека у овој земљи, сваког политичара и члана Владе, мора бити да наша деца знају више, могу више и ураде више, а да притом успемо некако да их овде и задржимо – казала је Јасна Јанковић.

Накарадно приватно образовање

Председник Форума београдских гимназија Миодраг Сокић рекао је за да досадашње „неспорно искуство и стручност“ Шарчевића могу бити „нешто сасвим добро и донети толико жељени квалитет“.

– Нови министар долази из приватног образовања, али ако буде развијао даље приватно образовање накарадно као што се оно развијало до сада, све ће нам пропасти, и државно и приватно образовање. С друге стране, његово досадашње неспорно искуство и стручност могу бити, ако нам се посрећи, нешто сасвим добро и донети толико жељени квалитет – рекао је Сокић.

Шарчевић на место министра просвете долази са места генералног менаџера приватног Образовног система „Руђер Бошковић“ у Београду.

Извор: Бета


Pronadjite nas na FB

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

%d bloggers like this: