ПРОСВЕТНИ ИНФОРМАТОР

Почетак » Вести » Чачански просветари огорчени: Наставници неће оцене споља

Чачански просветари огорчени: Наставници неће оцене споља

Advertisements

Огорчење просветара због дисциплинских поступака у три чачанске средње школе. Одбили екстерно вредновање рада, тврде да је реч о згртању пара

CACAK04-nekoliko-stotina-prosvetara-na-protestu-u-Cacku-foto-V.-Nikitovic_1000x0

Чачански просветари изненађени су одлуком просветне инспекције да наложи директорима трију школа (Гимназије, Економске и Машинско-саобраћајне) да покрену дисциплинске поступке против више од 120 наставника који су одбили екстерну евалуацију, односно спољашње вредновање рада.

Они оцењују да се ради о својеврсној одмазди против просветних радника у Чачку. Истичу да су се одлучили да одбију спољашње вредновање, јер је цела идеја створена накарадно и “преко ноћи”, само зато да би “неко узео паре”.

– Узет је новац од стране агенције и за један дан су појединци проглашавани за екстерне евалуаторе. То су, углавном, људи који немају појма о просвети, неки од њих никада нису ушли у школе. Зато смо се супротставили таквој врсти оцењивања. Цео тај поступак је лоше направљен, јер, рецимо, рад професора српског језика може да оцењује професор математике – испричали су нам чачански наставници. – Цела прича траје већ четири године и Министарство не жели да са нама изнађе заједничко решење, него им је лакше да нас застрашују и кажњавају…

А директори школа ће, након завршеног дисциплинског поступка, морати да одлуче хоће ли и на који начин казнити просветаре. Пред њима су три опције – да обуставе поступак, да професоре ослободе одговорности или да их казне – новчано, а постоји чак и опција да добију отказ!

Директор Машинско-саобраћајне школе Срећко Албић каже да ће се потрудити да се у овој кризној ситуацији пронађе мера како просветари не би били драконски кажњени.

– У Министарству просвете сматрају да је ово удар на државу, пошто је званичном државном органу ускраћена контрола наставе. Колегама је пре годину дана одузет део плате, а сада су суочени са новим дисциплинским мерама. Сматрам да би синдикати морали да поведу више рачуна и да колеге не остављају у небраном грожђу потпуно незаштићене – истиче Албић.

ЗАШТИТА СИНДИКАТА

Владимир Аџић, председник Синдиката образовања Чачак, нада се да су дисциплински поступци које је покренула просветна инспекција процедуралне природе.

– Уколико професори против којих је покренут дисциплински поступак буду имали проблема, Синидикат ће их заштити. Подсећам да су запослени у тим школама просветну инспекцију одбили по одлуцу Уније синдиката просветних радника Србије из 2012. године која захтева предметну контролу наставе, односно да час математике контролише професор математике, а не физичког васпитања и обратно – рекао је Аџић.

Извор: Новости


Pronadjite nas na FB

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

%d bloggers like this: