ПРОСВЕТНИ ИНФОРМАТОР

Почетак » Вести » УСПРС: Протест просветара 31. августа

УСПРС: Протест просветара 31. августа

Advertisements

БЕОГРАД – Унија синдиката просветних радника Србије најавила је данас да ће 31. августа организовати протест како би још једном ресорно министарство подсетили на бројне нагомилане проблеме у просвети, а на протест ће позвати и министра Младена Шарчевића.

follow us facebook

Председница синдиката Јасна Јанковић рекла је на конференцији за новинаре да ће протест почети симболично у пет до 12, на Тргу Николе Пашића, да ће трајати 45 минута, а да ће на њему још једном подсетити надлежне на проблеме попут технолошких вишкова, формирање одељења, финансирање школа, обрачуне плата за годишње одморе.

Она каже да је систем запуштен, да се још тачно не зна колико ће људи бити технолошки вишак, да је завршен информациони систем „Доситеј“, те да директори школа у наредних неколико дана имају обавезу да у систем убаце податке колико је људи технолошки вишак и имају ли потребу за ангажманом наставника.

Јанковић каже и да велики проблем данас у школама представља то што Закон о раду не обавезује да запослени морају да иду у пензију са 65 година живота и минимално 15 година радног стажа, те да то углавном директори користе и настављају да раде иако су испунили услове за пензију.

Представник синдиката Владимир Аџић нагласио је да се из потписаног споразума са владом након штрајка просветара ништа није реализовало, да нису уведени платни разреди, нису исплаћене награде за Светог Саву, да је са повећањем плате од 3,6 одсто враћена само трећина просветарима која им је узета 2014. године смањењем од 10 одсто.

„Током лета прошле године плате просветарима су обрачунаване на просеку од три месеца уместо како Закон налаже годину дана. На тај начин су просветари оштећени за 3.000 до 5.000 динара“, појаснио је Аџић.

Обећано им је, наставља он, да ће новац бити враћен, да се чека закључак владе, али да до сада ништа није урађено.

Додаје да су прорачунали да ће државу враћање новца коштати око 450 милиона динара, али уколико то не учине до 1. септембра просветари ће покренути тужбе, а са каматама и судским трошковима то би буџет коштало око три милијарде динара.

Представник УСПРС Стеван Јурић наглашава да примедбе синдиката на Правилник о финансирању школа, Правилник о стручној спреми и Стручно упутство о формирању одељења ресорно министарство није усвојило.

„Министар је рекао да ће се Правилник о стручној спреми који подразумева да учитељи морају имати факултет, не односи на људе који су у систему, већ на оне који се тек запошљавају. Имамо проблем када је учитељ технолошки вишак, а има вишу школу друга школа не може да га преузме“, појашњава Јурић.

Стручно упутство за формирање одељења које је министарство проследило школама, како каже, довешће до смањења броја одељења што ће бити шок за ученике, јер морају да мењају окружење, али ће довести до још већег броја технолошких вишкова наставника.

Извор: Танјуг


Pronadjite nas na FB

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

%d bloggers like this: