ПРОСВЕТНИ ИНФОРМАТОР

Почетак » Вести » Министар просвете о променама које чекају ђаке, родитеље

Министар просвете о променама које чекају ђаке, родитеље

Школску годину почињемо са идејом да буде боље и да је ово генерација која ће осетити реформе, да заједно отварамо нову страницу, рекао је министар просвете.

Министар Младен Шарчевић је у интервјуу за „Блиц“ на питање који су највећи проблеми у школству, рекао да је то мањак и немерљивост квалитета.

„Затим јавност и ефикасност. Постоје неке универзалне категорије које указују када неки степеник образовања слаби, као што је случај са предшколском категоријом. Као што кажу из Уницефа, образовање почиње са три године. Деца која са бабом и дедом до шесте године време проводе пред телевизором, заостају за другом децом“, каже Шарчевић.

На питање како се може побољшати квалитет, он наводи да треба следити моделе где се оцена одваја од наставника.

„Док он процењује само тренутно знање које ученик показује и прати његов развој, закључна оцена мора бити екстерна. Јер када неко неутралан ученика оцени онда и наставник добија своју оцену. Он мора да буде узоран човек, занимљив младима. Зато сам ја, кад год сам запошљавао људе, њих питао да ли воле децу. То је врло важно и мора да се види“, каже он.

follow us facebook

На питање ко би оцењивао наставнике, каже да постоји више начина и предлога.

„Ја сам за то да буде међународно или регионално. Уколико сада кренемо са прирпремама, догодине ће то бити у некој од почетних фаза, мора се прво направити пилот“, каже Шарчевић и додаје да се мора изменити и улога коју родитељи имају и да би они требало да процењују квалитет рада наставника.

Он каже да је неопходно да укупно друштво жели да буде боље и да „потези у које се упуштамо трају десетак година, а ми смо тек пред првом фазом“.

Додаје да ће резултати ипак бити видљиви већ у првим месецима, када сви који би требало да учествују буду позвани за савезнике.

„Већ правимо нека тела где ће улоге бити другачије, поготово родитеља, ученика“, каже Шарчевић.

На питање када ће информатика бити уведена као обавезан предмет у основним школама, каже да ће информатика бити први предмет уведен по концептуалном моделу.

Он додаје да с обзиром да се у томе није успело за ову школску годину, за следећу мора, али пре тога се мора утврдити шта је то што недељно оптерећује ученике, да не би било приче да се увођењем информатике сви стандарди померају.

Коментаришући приче о спајању и гашењу школа у Београду и када ће рационализација бити завршена, министар каже да је питање мреже школа старо колико је и он у просвети.

„Ја сам за то да се не ради школа по школа, већ да се на нивоу свих школа то заврши одједном. Не може се неко сматрати комфорним у пет хиљада квадрата ако има 200 ђака док са друге стране неки вртић или средња школа немају простор, то су све наша деца и заједничка имовина“, каже он и додаје да ако би се ослободила нека зградаи смањили трошкови онда би могли да ангажујемо и школски аутобус.

„Надам се да ћемо у јануару моћи да обелоданимо планове по том питању“, каже Шарчевић.

Извор: Танјуг


Pronadjite nas na FB

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: