ПРОСВЕТНИ ИНФОРМАТОР

Почетак » Вести » Веронаука по новом програму

Веронаука по новом програму

Advertisements

Око 500.000 ђака у основним и средњим школама у Србији од ове године похађаће унапређену верску наставу. Следи израда уџбеника и радних свезака. Важна тема – предавачи

Ученици веронауке у основним и средњим школама у Србији, њих око пола милиона, од ове школске године пратиће наставу по новом наставном плану овог предмета. Министар просвете Младен Шарчевић потписао је нови план, који би требало да исправи недостатке и недоумице примећене у претходном.

veronauka

Нови наставни план, како објашњавају у Српској патријаршији, односи се на Православни катихизис, Католички вјеронаук и Програм словачке евенгелистичке цркве. То је тек једна од фаза редефинисања верске наставе.

– Очекује се израда правилника о условима и стручној спреми вероучитеља, који ће тачно прописати услове за рад у школама на овом предмету – кажу у Одбору за верску наставу СПЦ. – Следећи корак биће израда уџбеника и радних свезака, која ће се одвијати према важећем закону о уџбеницима.

Нови наставни план и почетак школске године били су тема и владине Комисије за верску наставу, која се у петак састала у Сомбору.

– Оно што нас прво чека јесте формирање радне групе која ће радити нови правилник о условима и степену образовања вероучитеља и катехета. Морамо знати која је то врста стручне спреме неопходна да би наставници верске наставе могли да задрже посао у школи – каже Снежана Павловић из Министарства просвете, потпредседница Комисије за верску наставу.

Верска настава у образовни систем уведена је 2001. године и сваке школске године се за овај изборни предмет, добровољно, определи између 450.000 и 530.000 ученика.

ИНТЕРЕСАНТНИЈИ ЧАСОВИ

У изради новог плана и програма верске наставе коришћено је петнаестогодишње искуство вероучитеља.

– Из њега смо сазнали које су теме важне за децу – каже велечасни Јосип Пекановић, католички члан Комисије за верску наставу. – Направљен је избор садржаја који су ученицима прихватљивији и који се лакше повезују са свакидашњим животом.

Извор: Новости


Pronadjite nas na FB

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: