ПРОСВЕТНИ ИНФОРМАТОР

Почетак » Вести » Почиње први круг рационализације

Почиње први круг рационализације

Advertisements

Листе технолошких вишкова и слободних радних места у просвети требало би да буду објављене данас и јавно доступне на порталу Министарства просвете после 13 сати, а први талас преузимања очекује се од сутра, сазнајемо у Гранском синдикату просветних радника Србије „Независност“.

Ружица Тодић Брдарић из овог синдиката каже да је рок за објављивање података померен због потребе да се неке ствари провере, а директорима школа јуче су прослеђена и додатна упутства како би ваљано унели податке у нови информациони систем Доситеј, који још увек није отворен за јавност.

Запослени који буду технолошки вишак, било да су остали без дела часова или су засновали радни односа са непуном нормом, имају рок од два радна дана, од објављивања листа вишкова и слободних места, да се писменим путем обрате школама у које желе да буде преузети. Након што пристигну све пријаве, директор у року од четири дана да одлучује с којим кандидатом ће засновати радни однос преузимањем, предвиђено је стручним упутством о праћењу ангажовања запослених у установама образовања, које је потписао министар просвете Младен Шарчевић. Подгрупе које ће се овим послом бавити при школским управама моћи ће да препоруче директорима школа редослед преузимања са листе, као и споразумно преузимање запослених између установа, како би се тај посао обавио што краћем року. Директори су, с друге стране, обавезни да те препоруке размотре и да, ако их не прихвате, обавесте подгрупе о разлозима због којих су донели такву одлуку. Новина је и што ће се додатно ангажовање преко пуне норме запослених на неодређено време третирати као рад на одређено, што такође отвара простор за збрињавање технолошких вишкова.

Синдикати саветују запосленима да приликом пријављивања обавезно траже од секретара школа да им издају писани доказ о томе, како се не би догодило да их директори одбију, а касније тврде да се нису ни појавили. Слободан Брајковић, председник Синдиката радника у просвети Србије, каже за Данас да је то била честа пракса, а као највећи проблем наводи то што директори школа крију слободна радна места и на њима држе људе на одређено време.

Поништити конкурсе

Ружица Тодић Брдарић каже да су у јулу расписана 22 конкурса, упркос забрани запошљавања на неодређено време и пре него што је објављена листа технолошких вишкова, напомињући да би те конкурсе требало обуставити.

Извор: Данас


Pronadjite nas na FB

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: