ПРОСВЕТНИ ИНФОРМАТОР

Почетак » Вести » СУБОТИЧКЕ ШКОЛЕ БЕЗ ЛИСТЕ НАСТАВНИКА: Списак касни три недеље

СУБОТИЧКЕ ШКОЛЕ БЕЗ ЛИСТЕ НАСТАВНИКА: Списак касни три недеље

Advertisements

У школама у Суботици још без листе наставника који немају норму, или недостају. Просветари не могу преузимати часове у другим установама без праве слике стања

Иако је школска година почела, у суботичким школама још нису формиране листе наставника који немају потпуну норму часова, као ни спискови образовних установа којима недостају наставници, те је немогуће распоредити кадар. Односно, док се спискови не формирају, професори без пуне норме не могу преузимати часове у другим школама и тако попунити фонд.

У школама нема технолошких вишкова, односно, запослених који су ове школске године остали без иједног часа. Међутим, о броју оних којима је норма смањена само се нагађа.

Законом је прописано да се листе за преузимање наставника са непотпуном нормом формирају до 15. августа, али до данас тај посао није окончан.

– Већина директора која је била у обавези да то уради није урадила, правдајући се да нису добили упутство из Министарства просвете, иако не видим ниједан разлог да неко чека упутство ако има законски рок да уради неки посао – каже Здравко Ковач, генерални секретар Независног синдиката Војводине. – Док листе не буду готове нећемо имати праву слику стања, односно, колико људи нема пуну норму и колико кадрова недостаје. До тада не можемо да помогнемо колегама да радом у другим школама дођу до пуног фонда.

С друге стране, суботичким школама недостају наставници енглеског и немачког језика, математике…

– Све школе су „покривене“ тим кадровима, али у великој већини имамо доста нестручних људи. На једној страни, имамо доста дефицитарних предмета, а на другој имамо суфицит у појединим областима – објашњава Јелена Зејак, председница ГО Независног синдиката просветних радника Војводине.

У овдашњим школама јуче нису желели да нам званично одговоре зашто спискови нису предати, али незванично сазнајемо да ће наставни кадар покушати да попуни норму најпре у матичној школи, на пример радом у библиотеци, дневном боравку, предавању грађанског васпитања или неког другог предмета. На листама ће се наћи само они који не буду могли да се на тај начин „удоме“.

МУЗИЧКО, ЛИКОВНО, ТЕХНИЧКО

ПО речима Јелене Зејак, претпоставља се да ће на листи, без пуне норме часова, бити највише наставника музичке културе, ликовног, техничког образовања, учитељица и професора разредне наставе, због мањег броја одељења.

Извор: Новости


Pronadjite nas na FB

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

%d bloggers like this: