ПРОСВЕТНИ ИНФОРМАТОР

Почетак » Вести » ОТВОРЕНО ПИСМО ЦРНОГОРСКЕ УЧИТЕЉИЦЕ: Између ћирилице и хлеба, бирам – ЋИРИЛИЦУ!

ОТВОРЕНО ПИСМО ЦРНОГОРСКЕ УЧИТЕЉИЦЕ: Између ћирилице и хлеба, бирам – ЋИРИЛИЦУ!

Милена Зорановић, учитељица ОШ „Југославија“ из Бара, упутила је отворено писмо црногорском министру просвете Предрагу Бошковићу, у којем наводи да када пред њу ставе избор: посао или ћирилица, она бира ћирилицу, и истиче да је нови дневник на латиничном писму попунила ћирилицом!

cg-dnevnik

Такође, она наглашава да је избацивање ћирилице из званичне документације школа политичка одлука којом се крше уставна права оних који пишу ћирилицом, пише портал „ИНС4“.

„Обраћам се јавним писмом зато што знам да службе у Министарству не одговарају на дописе које сам и лично, али и моје колеге, упутила Министарству поводом разних недоумица које је требало отклонити. Господине министре, политичком одлуком избацили сте ћирилицу из званичне документације и преписке у школама. Ниједан документ из школа, већ годинама, у Министарство не долази написан ћирилицом. Наставак потирања ћирилице било је увођење и образаца за сведочанства, а од ове школске године и увођење дневника, ђачких књижица, матичних књига (на латиници, прим. уред). Ћирилице нема ни у траговима. Можда на табли на улазу у неку школу и то је све. Да ли ће школе бити образованије, културније, стручније, професионалније, европскије институције ако наредите и демонстрирате силу причом око примене правописног правила да би образац требало попуњавати писмом на којем је дат? Молим Вас, не вређајте ме причом да су, по Уставу, оба писма равноправна. Ја немам алтернативу. Наредили сте. Нисте ми оставили могућност избора. Покажите ми где је ту равноправност“, написала је Зорановићева у отвореном писму.

Зорановићева даље поставља питање да ако Министарство не поштује њено уставно право зашто би онда она морала да буде професионалац и поштује правописно правило? Како каже, она може да разуме одлуке Бошковића, јер он мора да остави политички траг зарад своје политичке будућности, али јој није јасно зашто то чини на такав начин.

„Има и других начина да Вас препознају и цене. Уважени министре, дневник, латинични образац, попунила сам ћириличним писмом. Колико сам погрешила? Која је казна и за онога ко не примењује Устав и за мене која не поштујем правописно правило?“, наводи се у писму уз констатацију да је ћирилицу лакше бранити у Хрватској него у Црној Гори. „И знам ја, министре, да је између хлеба и ћирилице паметније бирати хлеб, али ја ипак бирам ћирилицу зато што сам учитељица!“, закључила је она.

Извор: ИНС4


follow us facebook

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: