ПРОСВЕТНИ ИНФОРМАТОР

Почетак » Вести » Казне за родитеље који не долазе у школу на позив наставника

Казне за родитеље који не долазе у школу на позив наставника

Advertisements

Министарство просвете припрема новине како би очеви и мајке активније учествовали у образовању деце, па ће тако у свакој општини бити формиран савет у коме ће све школе имати два родитеља представника, пишу ”Вечерње новости”.

Према писању листа, ови родитељи биће обучени о правима, али и обавезама које имају и на који начин маме и тате предшколаца, основаца и средњошколаца могу да допринесу квалитетнијем образовању и васпитању њихове деце.

Пропис који ће бити промењен да би се ово спровело је Породични закон, којим ће се предвидети оштрије санкције за родитеље који не врше адекватно своју родитељску улогу, док ће се из области закона који регулишу рад просвете сви актери наставног процеса само позвати на примену постојећих прописа. Министарство просвете овај велики посао ради у сарадњи са Министарством државне управе и локалне самоуправе и Министарством за рад.

roditelji-skoli

Родитељи ће морати да се одазивају на позиве школе ако њихова деца беже са часова или ако се недолично понашају. Са друге стране, неће смети да врше притисак на наставнике, посебно када се приближи крај године и када многи опседају зборнице молећи за веће оцене за своју децу.

– Сваки просветни радник зна да у школу најмање долазе родитељи који су најпотребнији односно они чија деца су аутодеструктивна, агресивна, не долазе на наставу или су можда у здравственом ризику. Сада ће се то променити – најављује Драгана Миловановић, саветница при Министарству просвете.

– Осим обавеза, добиће и могућности да се више укључе у живот школе, да дају конструктивне предлоге и сугестије. Већ постоје школе где су родитељи укључени али сада желимо то да проширимо на целу Србију. За сада родитељи углавном бирају агенције и дестинације за ескурзије али њихове обавезе и права ће се проширити у будућности – каже она.

О правима и обавезама, савете родитеља ће информисати независно родитељско тело формирано на нивоу општина, најављује Миловановић. И у самом министарству ће бити једна особа задужена за комуникацију са родитељима и унапређење њиховог учешћа у животу школе, а планирано је и покретање родитељског портала.

– На постојећој платформи “Доситеј” покренућемо портал где ће родитељи покретати дебате, давати мишљења и предлоге, али и добијати објашњења.

Нова правила никако не би требало да сметају наставницима и професорима при послу већ би требало да им олакшају јер ће се комуникација између њих и родитеља побољшати, док би свеопшти циљ ових новина био враћање достојанства наставничкој професији.

Извор: Вечерње новости


follow us facebook

Advertisements

1 коментар

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

%d bloggers like this: