ПРОСВЕТНИ ИНФОРМАТОР

Почетак » Вести » Просветари одустали од штрајка упозорења

Просветари одустали од штрајка упозорења

Advertisements

Штрајка у просвети засад неће бити, а од исхода преговора са Министарством просвете зависи да ли ће запосленима у образовању бити исплаћен закинути део зараде у 2014. години или ће морати да туже државу.

Наиме, због погрешног обрачуна плата током годишњег одмора просветари су прошле године добили у просеку 5.500 динара мање, а по 3.500 у 2014. и 2013. години.

Иако су председници Синдиката образовања Србије, Синдиката радника у просвети Србије и ГСПРС „Независност“ крајем августа најављивали штрајк упозорења, уколико им Министарство до 20. септембра не исплати сва дуговања, на рачуне просветара легао је само део који је закинут у 2015. То је очигледно било довољно да синдикати засад одустану од протеста упозорења.

Protest Beograd

Томислав Живановић, лидер ГСПРС „Независност“, каже за Данас да је у међувремену потраживање за 2013. застарело, а да ће се о исплати новца који им је незаконито одузет у 2014. тек преговарати са Министарством просвете. Уколико до договора не дође просветни радници имају опцију да поднесу тужбе, а Живановић јуче није конкретно одговорио на питање Данаса да ли је то реалан сценарио.

– Тражили смо да о исплати закинутог дела плата за 2014. разговарамо са помоћником министра за финансије, али се он прогласио ненадлежним за то питање. Зато чекамо да нас прими министар просвете. Нисмо одустали од штрајка упозорења, чекамо да видимо исход преговора са министром, а одлуку да ли ће протеста бити или не донеће синдикална руководства – каже за Данас Слободан Брајковић, председник Синдиката радника у просвети Србије.

А у предстојећим преговорима са министром „на столу“ ће бити не само питање закинутих плата већ и повећање које је премијер Александар Вучић више пута најављивао.

– Минимална цена рада је порасла за 8,5 одсто, што значи да би и наше плате требало да буду повећане бар за толико, како бисмо успели да се вратимо на ниво пре смањења од 10 одсто – каже Живановић и подсећа да су последњим повећањем плате запослених у образовању порасле за четири одсто, док су радници у високом образовању добили два одсто.

Раније, три репрезентативна синдиката просветара најавила су да ће од Министарства просвете и Владе тражити да се плате у образовању буџетом за наредну годину повећају за 17 одсто, како би се бар изједначиле са просечном зарадом у Републици. Према речима синдиката, просечна зарада у Србији за август износила је 46.280 динара, а у образовању 39.500.

Трећина збринута

Трећина технолошких вишкова и исто толико запослених који су радни однос засновали без пуне норме, успело је да допуни фонд часова преузимањем, показује „први пресек“ стања на терену. Слободан Брајковић, председник Синдиката радника у просвети Србије, каже да ово нису потпуни подаци и да ће се право стање знати 30. септембра, те да ће синдикати након тога све спорне случајеве проследити министру просвете Младену Шарчевићу, који је обећао да ће реаговати на злоупотребе.

Извор: Данас


follow us facebook

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

%d bloggers like this: