ПРОСВЕТНИ ИНФОРМАТОР

Почетак » Вести » У лектиру уврштена књига коју Душан Ковачевић НИЈЕ НАПИСАО

У лектиру уврштена књига коју Душан Ковачевић НИЈЕ НАПИСАО

Advertisements

Према наставном плану и програму за осми разред из 2010, наставницима и ученицима је дата могућност да од 11 дела која су у допунском избору изаберу најмање три, а највише пет која ће да обраде. На списку су „Златно руно“ Б. Пекића, „Ловац у житу“ Џ. Д. Селинџера, „Предео сликан чајем“ Милорада Павића, али и „Ко то тамо пева“ Душана Ковачевића.

dusan-kovacevic-lektiraТако је један библиотекар у Краљеву био изненађен када су га током лета упитала неколицина ученика, који се спремају да крену у 8. разред, да ли поседују дело „Ко то тамо пева“ Душана Ковачевића. На разочарење и деце и библиотекара, дело нису имали у штампаном издању, ни у претрази базе библиотека Србије није пронађено ово дело. Драмски писац Душан Ковачевић каже за „Блиц“ да је било у плану да се објави роман, али до реализације никад није дошло.

– Та књига не постоји у форми романа. Она је била у припреми за штампу пре неких 10 година, али ја сам стално одлагао да доставим коначну верзију јер сам увек имао преча посла, а то сам желео да урадим јер је од те верзије сценарија остао вишак материјала – каже Ковачевић.

Он додаје да би волео да тај посао приведе крају јер сматра да чак и кад би ђаци имали прилику да читају сценарио то није литерарни рад, па им препоручује да пре погледају филм.

– У овој варијанти најбоље је да погледају филм, не зато што још није завршена прича с књигом него зато што деца данас више воле визуелну уметност. Рецимо, драмска литература јесте литература јер је писана у другом облику, а сценарио је још увек инцидент – истиче наш познати драмски писац.

Драгана Ђурић, наставница српског језика у ОШ „Живан Маричић“ из Краљева, каже за „Блиц“ да њена потрага за писаним делом „Ко то тамо пева“ Душана Ковачевића није била успешна, али да је уз пројектор и гледање појединих делова филма покушала ученицима да објасни колико је ово дело важно за српску културу.

– Ван памети је да ово дело буде уврштено у лектиру, а да га нема у штампаном издању. Неко је морао да се позабави тиме, јер такво дело мора да постоји у архиви. Деца су била веома заинтересована за „Ко то тамо пева“, али због тога што нисмо нашли штампану верзију нисмо улазили дубље, већ смо гледајући најзанимљивије инсерте из филма, коментарисали елементе такве комике – каже Ђурићева.

Лектира која се гледа

У Заводу за унапређивање образовања и васпитања који задужен за наставни план и програм кажу да у овом случају није реч о књижевности која се чита већ о култном филму и то је пут којим се „Ко то тамо пева“ нашао на овом списку допунске лектире. Наставни план и програм ће се, кажу, мењати па ће кажу водити рачуна да следећи пут буде назначено да се ради о филму. Из Министарства просвете јуче нисмо добили одговор на то питање.

Извор: Блиц


follow us facebook

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

%d bloggers like this: