ПРОСВЕТНИ ИНФОРМАТОР

Почетак » Вести » Ускоро сексуално образовање за средњошколце

Ускоро сексуално образовање за средњошколце

Advertisements

У средње школе у Србији ускоро би (коначно) могло да буде уведено сексуално образовање.

Ученици средњих школа у Србији ускоро би могли да имају и часове сексуалног образовања, открива за „Информер“ министар просвете Младен Шарчевић.

Према његовим речима, увођење тог предмета биће могуће чим се промени наставни програм, а дотле би се изучавало у склопу неког другог предмета. Шарчевић каже да је сексуално образовање потребно ђацима у Србији „јер се оно бави значајним животним темама“. Министрову идеју подржали су и Национални просветни савет, просветни стручњаци, психолози и сами ученици.

Министар Шарчевић каже да што пре треба наћи начин да се сексуално образовање уведе у школе, најпре као део неког другог предмета, а потом и самостално.

„Сматрам да би сексуално образовање требало увести у школе јер је то предмет који се бави озбиљним животним темама. Пре тога, међутим, морамо приступити измени наставних планова и програма, што је неопходно да бисмо уврстили нови предмет. Док се то не деси, решење је да се ове теме изучавају у оквиру, рецимо, физичког васпитања или биологије. У школама би такође могле да се организују радионице које би држали психолози“, истиче министар Шарчевић за „Информер“ и додаје да би пре увођења било ког новог предмета у школе требало видети колика је недељна оптерећеност деце.

Министарка без портфеља задужена за популациону политику Славица Ђукић Дејановић каже за „Информер“ да ће са колегом Младеном Шарчевићем ускоро разговарати о увођењу сексуалног васпитања у школе. Тај предмет би се, према њеним речима, бавио сексуалним навикама, контрацепцијом, трудноћом, планирањем породице.

„То би био посебан програм који би обухватио бригу о репродуктивном здрављу и ученицима пружио информације о савременој контрацепцији. Тај предмет био би драгоцен и служио би као најбоља мера превенције нежељене трудноће која код нас представља огроман проблем међу младима. Могао би да се реализује факултативно или да се те теме пажљиво инкорпорирају у друге предмете“, истиче Ђукић Дејановић.

Деца у Војводини већ су се образовала о сексу у оквиру предмета Здравствено васпитање о репродуктивном здрављу, који се факултативно изучавао у више од 80 школа.

Драган Попов из Школског центра „Никола Тесла“ у Вршцу каже за „Информер“ да је на предавања о сексу долазило више од четири петине ученика.

„Овај предмет смо увели као експериментални програм, да видимо како ће се деца понашати. Наставу смо организовали у виду радионица у којима је било од 18 до 20 ученика. Водили смо разне дискусије, укључивали гинекологе, урологе, психологе, како би ученицима што више приближили појам сексуалног образовања. Обрађивали смо теме о полним болестима, планирању породице, међуљудским односима, ризичном понашању, што се деци веома допало“, објашњава Попов.

Председник Форума средњих стручних школа Милорад Антић каже да би у српске школе требало увести здравствено васпитање, у оквиру којег би се деца едуковала и о сексу.

„То би требало да буде обавезан предмет, а деца би у њему учила о исхрани, сексу и другим битним стварима“, сматра Антић.

Извор: Мондо


uz-vas-rastemo-lajkujte

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: