ПРОСВЕТНИ ИНФОРМАТОР

Почетак » Вести » Полицајци ће у директном преносу гледати шта ђаци раде у школама

Полицајци ће у директном преносу гледати шта ђаци раде у школама

Advertisements

Директори београдских школа који снимке шаљу полицији кажу да је ово добар начин да ученике штите од напада других ђака, али и од дилера дроге

Ускоро би све школе у Србији требало да буду повезане са полицијским станицама. Увезивање школа и полиције, како би се смањило и спречило вршњачко насиље, али и криминал у школама, обећао је министар просвете Младен Шарчевић. Многе школе већ имају видео – надзор, а поједине су и успоставиле везу са локалним полицијским станицама.

monitoring

У увођењу ове безбедносне мере предњачи Београд, где је, према подацима Министарства унурашњих послова, 200 васпитно – образовних установа покривено камерама. Негде су камере увеле установе, а негде је то урађено уз помоћ општина. Као модел за целу Србију може да послужи неколико београдских општина, где се снимци из школских дворишта и ходника у реалном времену преносе у МУП и могу да се прате на мониторима локалних полицијских испостава.

– Видео – надзор на територији Палилуле, Врачара, Земуна, Савског венца, Вождовца, Обреновца и Старог града повезан је са мониторинг центрима у подручјима полицијских станица – објашњавају у Министарству унутрашњих послова. Током 2015. године, и у девет основних школа на територији Чукарице инсталиран је видео – надзор, који је повезан са мониторинг центром у полицијској станици те општине. У сарадњи са органима локалне самоуправе, ПУ за град Београд настоји да се мониторинг инсталира на подручју свих општина у граду. Овакав вид сарадње значајно доприноси подизању нивоа безбедности ученика у школама, пишу Новости.

Како у Београду, тако би требало да буде и у целој Србији. Процене Министарства просвете су да у Србији има око 40 одсто школа има видео – надзор, док је у Београду 85 одсто образовних установа покривено камерама. Ван главног града више су изузетак него правило оне које су повезане са полицијом.

uz-vas-rastemo-lajkujte

Директори београдских школа који снимке шаљу полицији кажу да је ово добар начин да ученике штите од напада других ђака, али и од дилера дроге, који се мотају око школа, па и од других врста криминала. Милан Бајић, директор ОШ “Јосиф Панчић” у Београду, каже да сви они који би хтели да раде нешто противзаконито унапред одустану, јер знају да се све снима.

– Свако ко би пришао школи, унапред зна да ће бити снимљен, а сви снимци се чувају најмање две недеље, и могу да се врате уназад. Тако смо више пута решавали сукобе између ученика, где јасно видимо шта се заправо догодило – објашњава Бајић, и додаје да су камере ту управо због превенције.

Има 12 камера, и покривени су главни делови дворишта и ходника. Пре неколико година, када је видео – надзор уведен, то је финансирала општина. У међувремену, како се која камера кварила, сами смо куповали нове. Општина је платила и повезивање са полицијом.

Добра су искуства и ОШ “Вук Караџић” на београдској општини Стари град, из које се снимци такође шаљу у полицију. Према речима директора Златка Грушановића, било би добро када би се цео пројекат у безбедности у школама било више новца, па да више полицајаца буде ангажовано на праћењу снимака, како би реаговали чим примете неко сумњиво лице испред школе.

– Ваљало би да све школе имају аларме повезане са полицијом, који би се оглашавали одмах у станици, чим би неко покушао да провали, рекао је Грушановић, и додао да у њиховој школи о безбедности брине и школски полицајац, а такође су уградили и аларм. Раније је било и приватно обезбеђење, али је било прексупо. Сада постоји само у установама у којима родитељи хоће сами да финансирају.

Извор: Телеграф


uz-vas-rastemo-lajkujte

Advertisements

1 коментар

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

%d bloggers like this: