ПРОСВЕТНИ ИНФОРМАТОР

Почетак » Вести » Куварица ради за плату од две хиљаде динара

Куварица ради за плату од две хиљаде динара

Advertisements

Славица Заковић ради као куварица у Основној школи „Благоје Полић“ у Кратову за плату од две хиљаде динара. За ту зараду она сваки дан, када ради, спреми око 40 оброка за ученике и запослене у овој школи.

slavica-zakovic-kuvarica

Куварици је смањена плата јер по правилнику о финансирању установа основног образовања, који је на снази од прошле године, мала школа у којој ради, у односу на број ученика има право на 10 одсто норме куварице. Тај проценат подразумева да ради недељно четири сата, а директор јој је то прошле године распоредио на два дана, како не би у потпуности прекидао рад ђачке кухиње.

– Ево баш сад ми је стигла порука из банке пола плате хиљаду динара, претходна ми није ни стизала порука јер је било испод хиљаду. Прихватила сам да радим за толико мању плату да бих сачувала радно место, у нади да ће се нешто у међувремену променити. Никако не могу ни у та два дана да завршим послове око спремања хране, прања посуђа и остало, за та два сата, останем увек колико је потребно да би кухиња, колико толико радила како треба, каже Славица и додаје да би била задовољна да јој се од ове године одобри макар пола плате, као што је то одобрено у неким школама са сличним бројем ученика. Тада би примала око 10 хиљада динара.

Ако се изведе рачуница види се да њена дневница и у данима када ради износи 250 динара, пошто спрема дневно око 40 оброка значи да спреми један оброк за пет динара.

„Јако смо задовољни кухињом када ради. Славица је вредна и педантна, спрема домаће пите, сама прави коре, пецива и остали оброци су укусни, деца су задовољна. Значило би нам доста да кухиња настави да ради јер у селу нема пекаре или неких других радњи где би деца могла да купе ужину“, каже Јелена Шћеповић, мајка детета које се храни у ђачкој кухињи школе у Кратову.

Директор школе Зоран Танасковић, каже да је ове године обећано повећање на 25 одсто, да ће се он борити да куварица добије макар пола плате, јер на други начин није могуће организовати рад кухиње. Незадовољни су и родитељи јер ђачка кухиња ради само два дана, ни запосленима то не одговара, а у најгорем положају је куварица која ради за симболичну плату.

– Прошле године смо слали захтев ресорном Министарству са образложењем, па нам није одобрено повећање норме. Ове године смо поновили захтев и има неких индиција да ће нам изаћи у сусрет, каже Танасковић. У намери да направи уштеде у образовању Министарство је донело разне правилнике о финансирању чија је примена у пракси понекад, као у овом случају, апсурдна, нарочито ако се зна да они који су потпуно остали без норме и никако не раде , све време примају пуну плату.

Извор: Данас


uz-vas-rastemo-lajkujte

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: