ПРОСВЕТНИ ИНФОРМАТОР

Почетак » Вести » Физичко, музичко и ликовно су најважнији предмети до 12 године

Физичко, музичко и ликовно су најважнији предмети до 12 године

Advertisements

Све је више стручњака који сматрају да је креативност најважнији ресурс 21. века, али да су у данашњем друштву креативност предухитриле модерне технологије. Информације стижу брзо, превише их је, и често не стижемо да их користимо на прави начин. И деца се загушују небитним садржајима, не само кроз образовање.

deca-trce

Пут до креативног бића полази од игре, а основна игра настаје у покрету, ходању, трчању, скакању. Играјући се дете упознаје свет. У игри се дете припрема за живот. И то је најважнији посао детета.

“То је некада било нормално, дете трчи од јутра до мрака преко камена, преко потока, преко гране, процењује дужину скока, како то мора да уради. При томе држи равнотежу, стално му цео мозак ради, мора да размишља – е, ту је права игра, тако се мозак развија”, објашњава Ранко Рајовић, аутор програма “НТЦ систем учења”.

Што више игре у природи, али и у вртићу и школи. Физичко, музичко и ликовно најважнији су предмети до 12 године. Створити подстицајно и богато окружење и различите могућности за игру, основни је задатак.

“Да се игра само – са одраслима, да се игра са својим вршњацима, да се игра различитим стварима, играчкама које су савршене, али исто тако нечим што је стварање и играчака и игре”, каже Љубица Бељански Ристић, руководилац програма “Школигрица”.

Растко Ћирић одрастао је између цртаћих столова својих родитеља. Очев сат нацртао је када је имао две и по године. Ово је само један од многих цртежа са изложбе у Дечјем културном центру а који су му помогли да реконструише свој живот и открије много тога о себи.

“Нашао сам неке цртеже будућих Ала и Баука, рецимо које сам много касније илустровао и цртао, тако да неки мотиви неминовно потичу из детињства”, рекао је ликовни уметник и педагог Растко Ћирић.

hands_paint

Моћ цртања је велика, потврђује Урош Петровић и каже да му та клица из детињства олакшава памћење и помаже у стварању Загонетних прича и питања док комбинује слике и речи. Тако децу учи да размишљању.

“Кад погледам свој живот, кад се вратим уназад видим у ствари да ми је најважнији период био када сам откривао тајне, када сам био разигран, када сам био немиран, када сам био радознао”, каже Урош Петровић, писац и коаутор програма “НТЦ систем учења”.

Порука родитељима је: Ако желите креативан свет допустите деци да се играју, подржите њихове замисли, дозволите им да се изразе и маштају. Јер велике ствари почињу на време, у детињству.

Извор: РТС


uz-vas-rastemo-lajkujte

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

%d bloggers like this: