ПРОСВЕТНИ ИНФОРМАТОР

Почетак » Вести » Шарчевић: Учитељи – не брините за своју будућност

Шарчевић: Учитељи – не брините за своју будућност

Advertisements

Учитељски факултет примио је данас нову генерацију бруцоша, а министар просвете Младен Шарчевић поручио им је да не брину за своју будућност и да ће се министарство које он води трудити да у школама више не постоје скривена радна места.

Он је подсетио да је покренут пројекат „Доситеј“ где су школе у обавези да пријаве слободна радна места и технолошке вишкове и да сваки појединац то може да прати.

„Идеја је да се сва радна места пријаве, да нема више скривања и манипулација“, рекао је Шарчевић и додао да ће се радити и на новом систему награђивања, односно да они који раде, који се истичу у настави за то буду адекватно награђени.

Будућим васпитачима и учитељима је поручио да су изабрали „феноменалан посао“ и да током дугогодишњег рада у просвети само учитеље није никада питао зашто раде тај посао и да ли воле деце, а све остале јесте.

„Ваш посао је да деца коју учите постану добри људи“, поручио је министар и додао да образовном систему предстоје бројне промене, те да ће и учитељи и васпитачи прећи на нове моделе рада.

Декан Учитељског факултета Дамир Мандић рекао је бруцошима да су се определили за професију која је подједнако и најтежа и најлепша.

Тешка јер, како каже, морају да познају све области подједнако, да буду експерти у васпитању и да разумеју дечје несташлуке.

„Лепа јер ма колико да успете у животу увек се сећате васпитача и учитеља“, нагласио је Мандић.

Он је додао да ће бруцоши током студирања бити суочени са бројним препрекама, али да су ту најбољи професори који ће им бити на располагању.

Председник Националног просветсног савета Александар Липковски рекао је бруцошима да су одабрали професију која је најважнија у организованим земљама и друштвима.

„Оно што вас очекује је тежак пут, када је професија учитеља потцењена и угрожена“, рекао је Липковски и додао да живимо у друштву када је друштвени ангажман недовољно цењен и где се више цене лична добит, него друштвени напредак.

Учитељски факултет најмлађи је факултет на Београдском универзитету и основан је 1993. године. До сада је одшколовао 24 генерације учитеља и 11 генерација васпитача.

Ове године конкуренција на два смера била је изузетно велика, те се за 282 места борило 500 свршених средњошколаца.

Извор: Танјуг


uz-vas-rastemo-lajkujte

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: