ПРОСВЕТНИ ИНФОРМАТОР

Почетак » Вести » НИЈЕ АНАРХИЈА ВЕЋ ФЛЕКСИБИЛНОСТ Вртићи у Новом Саду уводе нов начин рада. А ШТА ЧЕКАЈУ ОСТАЛИ?!

НИЈЕ АНАРХИЈА ВЕЋ ФЛЕКСИБИЛНОСТ Вртићи у Новом Саду уводе нов начин рада. А ШТА ЧЕКАЈУ ОСТАЛИ?!

Advertisements

Фото: Р. Гетел / РАС Србија

Деца у новосадским вртићима од понедељка неће бити изоловона по групама и „затворена“ само у једној соби, већ ће моћи да се играју и по ходницима целог обданишта, а родитељи ће моћи да их доводе и одводе када год то њима буде одговарало.

То су у најкраћем новитети који доноси нов начин рада, такозвани „Флексибилан ритам дана“, који у предшколским установама овог града почиње званично да се примењују од 1. октобра.

– Илузорно је очекивати да дете седи по цео дан у соби. Сада су већ у неколико вртића и ходници претворени у едукативне кутке. Тамо имају читаонице, позорнице за представе, кутке са песком и друге просторе где деца могу да уче и вежбају крупну и ситну моторику, али и да се друже са децом из других група – објашњава педагог и стручни сарадник у неколико вртића „Радосног детињства“ Сандра Кампел.

Више времена са децом

Фото: Р. Гетел / РАС Србија

Према најавама, родитељи ће моћи сами да одреде време доласка детета у вртић, а не да као до сада буду у обавези да то ураде до осам сати ујутру, кад су се врата закључавала, а улазак био забрањен.

Идеја је да се овом изменом организација рада вртића прилагоди дневним активностима детета његовим и породичним потребама.

Родитељи који раде по подне моћи ће тако, објашњава Кампел, да проведу квалитетно преподне са дететом и да се не буде рано само да би га одвели у вртић.

Није то анархија, то је флексибилност

– То никако неће утицати на безбедност деце зато што ће све бити под сталним надзором техничког особља и неће моћи било ко да уђе у вртић – напомиње Кампел у жељи да смири неповерљиве родитеље којима нови систем личи на анархију.

Напротив, тврди Кампел, све ће бити само много флексибилније и лакше и за родитеље и за децу.

Доручак се чува до девет сати

Фото: Р. Гетел / РАС Србија

– Рецимо, за дете које дође до девет сати чуваће се доручак у простору који је адекватан за то. Ако се за ужину служи неко воће или кекс, деца ће моћи то да поједу и ван простора који је за то предвиђен што малишанима изузетно прија јер не морају да прекидају игру, али уз обавезно поштовање свих хигијенских прописа – напомиње Кампел.

Подсећа и да ће деца која за ужину имају рецимо пудинг или било шта друго што се једе кашиком, то наравно конзумирати за столом у просторијама предвиђеним за ручавање.

Тиха анимација док други спавају

У зависности од узраста деце, Кампел истиче да се негде промене не могу вршити. То је случај са јасленом и млађом јасленом групом где рецимо деца имају обавезан одмор и морају да спавају и ту неће бити компромиса.

– Уколико неко дете родитељи доведу у време одмора, дужност васпитача јесте да тог малишана, уколико му се не спава, анимира неким тихим активностима док му другари одмарају, како их не би ометао – објашњава Кампел.

И родитељи позвани на „дружење“

Фото: Р. Гетел / РАС Србија

Такође, родитељи ће моћи да учествују и у планирању програма рада са децом, али обавезно у сарадњи са васпитачима, а малишани ће моћи да бирају да ли желе да учествују у индивидуалним или групним активностима.

– Активности се одвијају цео дан, од пријема до отпуста детета. Наравно да се неке активности раде у групама, али малишани у току времена предвиђеног за игру могу користити и едукативне кутке и бавити се индивидуалним активностима. Све то захтева тимско ангажовање васпитача и другог особља вртића јер се сваком детету мора посветити пуно пажње – истиче Кампел.

Није хаотично, дођите да видите

Како би разуверила родитеље којима све делује помало хаотично, она их је позвала да проведу један дан са својим дететом у вртићу како би видели како то све функционише.

Она је истакла да ће у припремном периоду фокус бити на флексибилном доласку деце у вртић и конзумирању хране што је већ и заживело у неким вртићима а, како тврди, искуства су одлична.

Београд по старом

У београдским вртићима све остаје по старом.

– Свих 17 предшколских управа у Београду функционише по устаљеном ритму дана, с тим да по упутствима Секретаријата поштујемо потребе родитеља и деце и излазимо им у сусрет када је то неопходно. Ипак, о таквој врсти флексибилности каква се уводи у Новом Саду, још увек није било речи, али верујем да ће бити – рекла је за „Блиц“ директорка ПУ „Савски венац“ Гордана Петровић.

Извор: Блиц


uz-vas-rastemo-lajkujte

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

%d bloggers like this: