ПРОСВЕТНИ ИНФОРМАТОР

Почетак » Вести » МОЋИ ЋЕ ДА ЗАРАДЕ И ДО 100 ЕВРА: Ђаци ће бити ПЛАЋЕНИ за рад на пракси

МОЋИ ЋЕ ДА ЗАРАДЕ И ДО 100 ЕВРА: Ђаци ће бити ПЛАЋЕНИ за рад на пракси

Advertisements

Најкасније за шест месеци средње стручне школе у Србији отпочеће са применом модела дуалног образовања.

Овакав модел образовања ђацима ће ускоро омогућити да за свој рад на пракси буду плаћени, каже саветница министра просвете за дуално образовање Габријела Грујић, и додаје да ће ова новина заживети код нас чим се промени важећи закон.

Дуално образовање подразумева да ученик буде на неки начин запослен у компанији у којој има праксу и да од ње добија плату за свој рад. Међутим, у Србији тако нешто не дозвољава Закон о раду, па ће Министарство просвете под хитно затражити његову измену.

– Ми смо ослањајући се на немачки, аустријски и швајцарски модел припремили „Национални модел дуалног и предузетничког образовања“ и са њим идемо пред Владу. Међутим да би се спровео у пракси, неопходне су измене Закона о раду и Закона о средњој школи. Очекујем да усвајање новог закона буде завршено најкасније за шест месеци. Компаније које буду укључене у процес дуалног образовања плаћаће, према својим могућностима, ђацима надокнаду за сате које проведу на пракси – објашњава Габријела Ђурић.

Идеја оваквог образовања је да ђаци у средњим стручним школама већ науче да раде послове за које се школују, и самим тим, да се по завршетку школовања лакше запосле.

– Водићемо рачуна о томе шта привреди треба, која занимања су потребна. Очекујемо да ће на овај начин бити запослена већина мадих до 25 година – додаје саветница.

Директор Машинско-техничке школе из Краљева подржава увођење оваквог начина образовања и каже да ће то бити додатна мотивација за ђаке.

-Познато је да код нас занате углавном похађају ученици из најсиромашнијих породица и њима би ова надокнада много значила. Наша деца имају праксу у четири локална предузећа, а послодавци имају обавезу да им обезбеде топли оброк и радну униформу. Надокнада коју добијају се због закона још увек води као стипендија, али се надамо да ће то ускоро да се промени, и да ће наши ђаци, као нпр. ђаци у Немачкој, за свој рад бити плаћени.

Извор: Србија данас


uz-vas-rastemo-lajkujte

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: