ПРОСВЕТНИ ИНФОРМАТОР

Почетак » Вести » Због канцерогене прашине часови фискултуре у ходнику!

Због канцерогене прашине часови фискултуре у ходнику!

Advertisements

Инспекција забранила коришћење сале у Средњој техничкој школи у Сомбору. Кров и зидови од азбеста угрожавају здравље 810 ђака. Нужна санација.

СОМБОР – Фискултурна сала у сомборској Средњој техничкој школи обложена је и покривена азбестним плочама, опасним по здравље ученика. Грађевинска инспекција је још прошле године записнички констатовала да је комплетна зграда од азбеста, као и да су видљива оштећења челичне конструкције објекта, што изазива додатну опасност од рушења. Због тога је надлежни комунални орган издао забрану коришћења фискултурне сале.

По речима Мила Морића, секретара школе, иначе, задуженог за безбедност ђака, забрана ће бити на снази све док се не пронађе одговарајуће решење за реконструкцију сале.

Од ове школске године четири наставника физичког васпитања више не воде децу у салу. Када је лепо време часови физичког држе се на спортском терену у дворишту школе, али када је кишовито, ходници школе претварају се у полигон за вежбање.

casovi-u-hodniku

– Први пут могу рећи да постоји добра воља локалне самоуправе да се реши овај проблем. Градско веће нам је одобрило пола милиона динара за изградњу главног пројекта. Пројекат је сада спреман и за радове је потребно обезбедити око 45 милиона динара – истиче Морић.

ЈП „Дирекција за изградњу града Сомбора“ помаже школи да прикупи неопходну документацију за почетак реконструкције.

– „Дирекција“ је помогла школи у исходовању локационе дозволе. У току је поступак за прибављање грађевинске дозволе и тада ће све бити спремно да се аплицира за средства у Министарству омладине и спорта и код прекограничних фондова – појашњава Момчило Бацковић, директор овог јавног предузећа.

Док се не пронађе финансијер и док сала за фискултуру поново не буде у употреби, 810 ученика ове школе ће се вероватно целе ове зиме разгибавати и трчкарати по учионицама и ходницима. Иначе, ова средња школа највећа је у Западнобачком округу.

КАНЦЕРОГЕНА ПРАШИНА

Из Завода за јавно здравље упозоравају на штетност азбестне прашине, коју временом пушта грађевински материјал од којег је фискултурна сала саграђена. Азбест је класификован као канцероген за људе, и удисање азбестне прашине повећава ризик од настанка рака плућа и плућне марамице, предочавају из Центра за хигијену и хуману екологију.

Извор: Новости


uz-vas-rastemo-lajkujte

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: