ПРОСВЕТНИ ИНФОРМАТОР

Почетак » Вести » Иницијатива да учитељи и наставници морају на систематски преглед сваке године

Иницијатива да учитељи и наставници морају на систематски преглед сваке године

Advertisements

Систематски за учитеље и наставнике укинути су пре десетак година јер су били велики трошак, а Форум средњих стручних школа иницира њихов повратак.

Наставници су сада дужни да обаве систематски само приликом запошљавања. То практично значи да се здравствено стање просветара после ступања у радни однос не проверава до пензије. Иницијативу да се у просвети врате систематски за запослене у школама покреће Форум стручних школа, уверавајући да је просечна старост запослених у школама – 51,5 година, а да се не зна да ли су здравствено спремни да одговоре на изазове посла који раде, јер обавезних лекарских прегледа нема.

„Ко зна колико је међу просветним радницима кандидата за кардиолога, ендокринолога, неуропсихијатра, којима је потребно лечење и адекватна терапија. Раније су постојали систематски прегледи сваке године. Нису били темељни, али су били. Као и у свакој бранши, и у просвети има болесних људи, са различитим здравственим тегобама, проблемима са притиском , хроничним обољењима, оболелих од инфективних болести. Дакле, можда се међу њима налазе они који више нису способни да раде са ђацима у школама“, објашњава председник Форума средњих стручних школа Милорад Антић.

Радна места у образовању не спадају у занимања са повећаним ризиком, према прописима којима се уређује безбедност, здравље на раду и јавно здравље. Отуда редовни систематски не постоје.

Ипак, просветни закони омогућавају директорима школа да пошаљу запослене код лекара, уколико сумњају да нису доброг здравља.

Подсетимо, новосадска просветна инспекција покренула је давне 2012. иницијативу за увођење годишњих лекарских прегледа за просветаре, након истраживања Центра за превенцију девијантног понашања младих, које је показало да су петину основаца наставници вређали и исмевали, а око шест одсто вукли за косу и уши.

Тада је најављено да ће просветна инспекција поднети предлог да се у оквиру акта о процени ризика радних места, који има свака школа, уведу и годишњи систематски прегледи наставника. Међутим, није познато какав епилог је имала ова иницијатива, али је евидентно да се ништа није променило.

Извор: Политика


uz-vas-rastemo-lajkujte

Advertisements

1 коментар

  1. Učiteljica каже:

    Ja sam za.
    Bas sam juče išla na lekeraki pregled radi zasnivanja radnog odnosa. Ono uopste nije bio pregled. Dala sam mu novac da me intervjuise i da papir na kom je pečat. Toliko!

    Свиђа ми се

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

%d bloggers like this: