ПРОСВЕТНИ ИНФОРМАТОР

Почетак » Вести » ШАРЧЕВИЋ: Ојачаћемо просветну инспекцију

ШАРЧЕВИЋ: Ојачаћемо просветну инспекцију

БЕОГРАД – Министар просвете Младен Шарчевић рекао је да ће Републичка просветна инспекција добити још 12 инспектора, како би се та служба ојачала, наводећи да је годинама број запослених смањиван због малих плата и преласка на рад на неке имагинарне пројекте.

Шарчевић је новинарима у Београду рекао да је број инспектора годинама смањиван јер је, каже, неко мислио да су непотребни, те да је једно време „било у моди“ да се инспекција напушта јер су мале плате и зато што је рад на „имагинарним пројектима“ одвео људе из инспекције.

– То су били дилови (договори) – рекао је Шарчевић новинарима у паузи састанка републичке и покрајинске просветне инспекције и поручио да се, иако се смањује број запослених у министарству, налазе други видови рационализације.

Он је објаснио да ће у изради нове систематизације бити враћени људи у инспекцију и да ће та служба бити ојачана за 12 просветних инспектора.

– Да бисмо уредили просветну сцену и увели стандарде, а има много кршења правила, морамо да уредимо инспекције и школске управе – рекао је Шарчевић.

Плата републичких просветних инспектора у Србији креће се између 43.000 и 46.000 динара.

Министар каже и да се велики број локалних самоуправа оглушио о потребу да именује инспекторе на нивоу локалне самоуправе, а да су за то добијали новац из буџета, који су трошили на неке друге ствари.

Додао је да је успео да утврди да се то дешава у 13 места и поручио да је министарство одлучно да не дозвољава прављење „личних савеза“.

Рекао је да се мора донети нови закон, како због увођења дуалног образовања, тако и због потребе да се промени састав школских одбора.

Говорећи о школским одборима, министар је рекао да је суштински проблем то што оснивачи немају већину кад се одлучује о битним стварима.

Како је навео, у следећих мање од годину дана темељно треба да се припреми закон, а тек онда се може прећи на наставне планове и програме, моделе и начине рада, те да неки модели могу и пре тога да крену, као што је дуално образовање.

Према његовим речима, мењаће се и Закон о основном образовању, ради увођења информатичке писмености и свакодневног спорта у школе, чиме, наводи, сви добијају, а пре свега деца.

Одговарајући на питање новинара како коментарише оцене једне професорке која је на свом блогу написала да су деца демотивисана и да уче непотребне ствари, о чему јавност последњих дана говори, Шарчевић је рекао да прати блог професорке, као и да је то комплексно питање, те да тај проблем траје годинама.

– Свакако да је негде настава досадна, негде професори нису обучени да то буде другачије и занимљивије – рекао је министар.

Он је рекао да је досадно ако су деца пасивни конзументи који само морају да репродукују оно што им неко предаје, али да то може да се промени увођењем концептуалног модела рада, где је професор, каже, режисер, а ђаци са њим неко ко изводи наставу и неко ко ће моћи да примени стечено знање.

Извор: Курир


uz-vas-rastemo-lajkujte

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: